No alimentem, eduquem!

L’Ada Parellada va fer una declaració sorprenent: no hem de patir per alimentar els nostres fills, mengin el que mengin es faran adults. Si ho fan criatures d’altres parts del món en situacions més precàries… nosaltres ho tenim garantit. És més important, ens diu, que els “Eduquem a alimentar-se correctament”, un valor que els acompanyarà tota la vida.

Eduquem-los perquè quan tinguin 15, 25, 30 anys… i vagin sols a un súper, trïin allò que és saludable. I com s’aconsegueix això?

–       En primer lloc, dinant / sopant plegats a taula. Ja sigui cada dia 20 minuts o només el cap de setmana. Els pares som el mirall pels fills.

–       Posem cada dia un plat per compartir d’amanida (variada o tomàquet sol o pastanaga ratllada, etc.), pa i aigua (res de refrescos, sucs…).

–       I fem un primer i un segon, si un plat no agrada sempre se’n pots menjar de l’altre. Cal combinar el que agrada (en proporciones petites) amb el que no. El dia que fem verdura, fem de segon hamburguesa (mini). El dia que fem peix, acompanyem-lo d’arròs (ració reduïda).

Encara que no ens ho creguem, a força de repetir, els nens “cediran”. I aquest és un dels 3 pilars bàsics que hem d’aplicar per educar en alimentació:

1)   Constància: no defallim! Insistim a posar allò que no agrada i un dia s’ho menjaran. Cal tastar 10 cop un nou gust perquè ens hi acostumem. I els nens encara més, perquè les seves papil·les gustatives són més sensibles.

2)   Temps: no en tenim ni podem cuinar com les àvies. Per tant, dediquem 1 dia a la setmana a comprar i 1 dia a crear un fons de nevera: verdures escaldades, ceba sofregida, rostit al forn… Si ho tenim tot mig preparat, en 20 minuts tindrem un menú saludable i variat cada dia.

3)   Bon humor: evitem els mal rotllos a taula. Demostrem que nosaltres gaudim menjant verdura, peix, llegums, fruita… celebrem cada cop que tastin i mengin (encara que sigui poc) allò que els costa.

Tot això, no ho aconseguirem ni en una setmana, ni en un mes ni en un any… però ens ho creiem o no arribarà un dia, ens assegura l’Ada, que funcionarà. I aquests bons hàbits alimentaris, els acompanyaran la resta de la vida!!!

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 AMPA Immaculada Vedruna. Tots els drets reservats